1. Home
  2. Talen
  3. Vlaamse Gebarentaal

Cursussen Vlaamse Gebarentaal

 

Vlaamse Gebarentaal leren?

Wist je dat Vlaamse Gebarentaal een officiële taal is in België? In april 2016 is het tien jaar geleden dat de taal officieel werd erkend. Het is een jonge taal, maar wel met een hele lange geschiedenis.

De Vlaamse dovengemeenschap bestaat uit zo’n 6000 personen die dagelijks gebruik maken van de Vlaamse Gebarentaal, maar ook hun familie, vrienden en collega’s zijn in meerdere of mindere mate bekend met de Gebarentaal. Ook bij mensen die geen dove personen kennen is er veel belangstelling voor de Gebarentaal. Vlaamse Gebarentaal is een echte taal. Met een eigen woordenschat, grammatica en taalstructuur.

 

 

Test je niveau

 

Schooljaar 2018-2019
Plaats Dag Periode Prijs Extra
Meise di av11/09 - 11/06/19
KalenderAdres & lesdagen
€ 180 + € 8 (handboek)
Meise ma av10/09 - 24/06/19
KalenderAdres & lesdagen
€ 180 + € 3 (handboek)

Voorkennis vereist

Meise do av13/09 - 20/06/19
KalenderAdres & lesdagen
€ 180 + € 3 (handboek)

Voorkennis vereist

 

 

Cursisten Vlaamse Gebarentaal

 

Waarom leer ik Gebarentaal?

Sofie: “….. Mijn dochter is doof. Doordat ik nu de cursus Vlaamse Gebarentaal volg, kunnen we veel makkelijker met elkaar babbelen. Dat is heel tof! De lessen zijn ook heel plezant……….”

 

Peter: “…. Ik wilde graag een andere taal leren, maar ik kon moeilijk kiezen. Toen zag ik in de stad twee mensen gebaren maken om met elkaar te praten. Dat fascineerde me direct. Ik ben informatie gaan zoeken en heb me ingeschreven in het CVO. Ik begin al aan mijn derde jaar. Inmiddels heb ik zelf ook enkele dove vrienden en vriendinnen. Ik vind het een echte verrijking van mijn leven en ben blij dat ik die stap heb gezet….”

 

Karin: “…… Ik werk met mensen in de thuisbegeleiding. Soms zijn daar ook dove of slechthorende mensen bij. Vroeger begreep ik hen niet. Nu volg ik de cursus Vlaamse Gebarentaal en verloopt de communicatie veel vlotter. Dat is voor ons allemaal heel tof. Ik heb het heel druk, maar ik ga graag naar school. De lessen zijn heel gezellig …”

 

Jan: “….. Ik heb een dove collega op het werk. Hij werkt al een paar jaar bij ons. Toen ben ik op het idee gekomen om Vlaamse Gebarentaal te gaan leren. Hierdoor hebben we elkaar beter leren kennen en zijn we vrienden geworden. De lessen zijn heel praktisch en ik kon de gebarentaal al snel toepassen. Doordat ik veel met mijn collega babbel, ga ik enorm goed vooruit .…”

 

Zoë: “…. Tegenover ons kwamen nieuwe buren wonen. De buurvrouw is doof. Ze leek me heel aardig, maar omdat ik haar niet begreep durfde ik haar niet aan te spreken. Toen viel er een folder van het CVO in de bus met info over de cursus Vlaamse Gebarentaal. Ik ben naar het CVO gegaan en heb me ingeschreven. De lessen zijn heel praktisch. Al snel kon ik met haar een babbeltje maken. Nu zijn we goede vriendinnen en doen we veel samen ….”

 

Christa: “……. Ik leer Gebarentaal samen met mijn zus. Waarom? Mijn neef is doof en zijn vriendin is slechthorend. Vroeger zaten ze er op een familiefeest maar wat bij omdat we niet met elkaar konden praten. Nu kunnen we samen babbelen. Het zijn hele lieve mensen. We voelen ons heel goed dat we Vlaamse Gebarentaal leren …….”

 

Karel: “…. Op mijn sportschool traint ook een dove man. Ik zie hem regelmatig maar ik kon niet met hem praten, enkel de hand opsteken of vriendelijk lachen. Dat was het. Toen zag ik een advertentie over de cursus Vlaamse Gebarentaal. Ik ben in het CVO de lessen gaan volgen en nu maken we regelmatig een babbeltje ….”

 

Birgit: “…. Ik had wat vrije tijd en wilde iets gaan leren dat niets te doen had met mijn dagelijks leven. Ik wist niet wat en ben naar de opendeurdag gegaan van het CVO. Daar zag ik voor het eerst Vlaamse Gebarentaal. Ik raakte geïnteresseerd en ging eens kijken. Je raadt het al. Dit jaar begin ik aan mijn tweede jaar. De lessen zijn heel gezellig en in de klas lachen we veel. Ik ben blij dat ik de cursus Vlaamse Gebarentaal volg. Nu ken ik ook al een paar dove mensen en komen mijn lessen goed van pas ….”

 

Het aantal mensen dat geïnteresseerd in de Vlaamse Gebarentaal neemt nog altijd toe. In het CVO Meise-Jette te Wolvertem kun je de cursus Vlaamse Gebarentaal volgen. Het is een 3-jarige praktijkgerichte opleiding. De opleiding start de eerste week van september. Heb je al eerder gebarentaallessen gevolgd, informeer dan eens naar de mogelijkheden om in een ander jaar in te stappen. Je bent van harte welkom.