1. Home
  2. Personenzorg
  3. Begeleider in de kinderopvang

KinderopvangCursussen begeleider in de kinderopvang

 

De opleiding

De opleiding is op niveau van het beroepsonderwijs, 3de jaar van de 3de graad. Ze leidt tot een erkend certificaat of diploma.

 

We verwachten dat je voeling hebt met de leefwereld van kinderen en je het Nederlands beheerst (minimum richtgraad 2.4 is noodzakelijk).

 

Ben je al onthaalouder en moet je tegen 2024 een certificaat behalen, dan is de opleiding met gecombineerd onderwijs iets voor jou.

 

De lessen starten in september. Als je geïnteresseerd bent, kan je deelnemen aan een infomoment, waarop we de opleiding inhoudelijk en organisatorisch voorstellen.

 

pijl boven2

 

Diploma secundair

Heb je geen diploma secundair onderwijs, dan kan je de opleiding begeleider in de kinderopvang combineren met algemeen aanvullende vakken. Hiervoor kan je les volgen in Meise. Je kan de vakken spreiden over verschillende semesters.

 

Meer informatie vind je op de pagina diploma secundair.

 

pijl boven2

 

 

Traject

Je kan kiezen tussen verschillende opleidingen:


Organisatie

  1. De opleiding is modulair en deeltijds. Je volgt 1 dag les per week (maandag of dinsdag van 8.30u tot 16.45u), 4 theorievakken per semester, en je doet 160 uur stage per semester. Begeleiding door een taalcoach is mogelijk. Je kan de opleiding afwerken in 2 jaar. Ook een verkort traject van 1 jaar is mogelijk.
  2. De opleiding is modulair en deeltijds. Je volgt les op zaterdag, een deel van de lessen volg je via afstandsonderwijs.

 


Studiebewijzen

Elke module die je volgt, wordt geëvalueerd en beoordeeld. Slaag je voor alle modules, dan ontvang je het certificaat Begeleider in de Kinderopvang. Wanneer je een diploma secundair onderwijs hebt, behaal je een diploma.

 

pijl boven2

 

 

Tewerkstelling

De opleiding is erkend door Kind & Gezin. Je kan aan de slag als begeleider in de kinderopvang in erkende kinderdagverblijven, initiatieven voor buitenschoolse opvang (IBO), kleuterklassen en centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning.

 

pijl boven2

 

 

Toelatingsvoorwaarden, evaluatiekader en kostprijs

Toelatingsvoorwaarden


Evaluatiekader

Per module deelt de lesgever mee wat zij verwacht van jou en hoe de evaluatie verloopt. In het secundair volwassenonderwijs is een tweede evaluatieperiode niet toegestaan. Je krijgt regelmatig feedback over je leerproces. Dit kan onder de vorm van:

 

Tijdens de stages ondersteunen de begeleider op de stagevloer (mentor) en de begeleider van de school (supervisor) je in je groeiproces. Op regelmatige basis vinden er op school supervisiemomenten plaats. Tijdens deze momenten worden ervaringen uitgewisseld, vragen beantwoord, eventuele problemen besproken en werk je aan je persoonlijke groei. Hiervoor maken we gebruik van een persoonlijk groeiboek.

 

Via het online leerplatform Moodle krijg je heel wat info, kan je communiceren met medecursisten en lesgevers en vind je ondersteunend lesmateriaal.

 

Kostprijs

 

Materiaalkosten

 

pijl boven2

 

 

Contact

Voor verdere informatie kun je contact opnemen met , coördinator van de opleiding.

Bereikbaar via tel: 02/892 24 13 op maandag (13 u - 16:30 u), donderdag (8 u - 14 u) en vrijdag (8 u - 14 u)

 

pijl boven2